Volg je training met maximaal 1000 euro STAP subsidie

Werkenden en werkzoekenden kunnen ook in 2023 weer via UWV een STAP-budget van maximaal € 1.000,- per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie ook gebruiken voor het volgen van een security, privacy of IT training bij TSTC. Hoe je dit doet en wat de voorwaarden zijn, lees je op deze pagina.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Stimulatie Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget is een overheidssubsidie die speciaal bedoeld is om jouw positie in de arbeidsmarkt te verbeteren. De STAP regeling vervangt de oude aftrekregeling waarmee je studiekosten kon opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting. Voortaan ontvang je eens per jaar maximaal € 1.000,- inclusief BTW (= € 826,45 exclusief BTW) waarmee je jouw kennis kunt vergroten en je persoonlijke ontwikkeling een boost kunt geven. Je STAP-budget wordt na goedkeuring aan ons uitgekeerd, jouw factuur wordt met het toegekende bedrag verlaagd. Kortom, je ontvangt een extra hulpmiddel om een leven lang te leren!

Heb ik recht op STAP-budget?

Je hebt eens per jaar recht op STAP-budget wanneer:

  • je ouder bent dan 18 jaar en nog geen AOW ontvangt (of je wel of niet werkt, een uitkering ontvangt of ondernemer bent, is voor je aanvraag niet relevant).
  • jij of je partner de Nederlandse nationaliteit heeft of een andere nationaliteit van een land binnen de Europese Unie.
  • je volksverzekerd bent (dit ben je als je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering hebt gehad).
  • je dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebt gekregen en er nog budget is.
  • je voor de opleiding STAP-budget kunt krijgen (dit geldt voor het grootste deel van onze trainingen en workshops).

De exacte voorwaarden zijn onder voorbehoud van zowel interne als externe veranderingen. TSTC is niet verantwoordelijk voor het verkrijgen/toekennen van de subsidie. Deze verantwoordelijkheid ligt bij UWV. 

Wanneer vraag ik STAP-budget aan?

In 2023 wordt er 200 miljoen euro beschikbaar gesteld voor STAP-aanvragen. Het budget is helaas dus niet onbeperkt. Om te voorkomen dat alles in de eerste maanden vergeven wordt, heeft de overheid vijf aanvraagtijdvakken geselecteerd waarin je de subsidie kunt aanvragen. Je opleiding dient minimaal 4 weken na je aanvraag te starten, en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak.

Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode STAP-budget. Is het budget voor dit tijdvak op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.

  • 28 februari 2023 t/m 30 april 2023
  • 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023
  • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
  • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
  • 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Hoe vraag ik STAP-budget aan en schrijf ik me in voor de training?

Stap 1: Check op de website van UWV of er deze aanvraagperiode / dit tijdsvak nog STAP-budget beschikbaar is.

Stap 2: Is er nog budget? Gefeliciteerd! Zoek nu een security, privacy of IT training/workshop bij ons uit en kijk of deze in de gewenste periode van start gaat (minimaal 4 weken na je aanvraag - uiterlijk 3 maanden na sluiting van het tijdsvak). Vraag eventueel de prijs van de training op als je deze nog niet weet. 

Stap 3: Schrijf je in via het inschrijfformulier op de desbetreffende trainingspagina. Geef hierbij aan dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget en noteer bij de inschrijving in elk geval je woonadres en geboortedatum. Na inschrijving ontvang je zo snel mogelijk van ons per e-mail een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit bewijs heb je nodig om de aanvraag voor het STAP-budget te kunnen doen.

Stap 4: Upload jouw aanmeldingsbewijs in het STAP-portaal van het UWV zo snel mogelijk nadat de aanvraagperiode start. Gebruik jouw DigiD om in te loggen. Je krijgt binnen enkele werkdagen antwoord en bevestiging van het UWV (onder voorbehoud). Wij krijgen hier ook bericht over zodat we weten dat we je eventuele restfactuur met het toegekende bedrag kunnen verlagen.

Stap 5: Je ontvangt van ons de factuur met het overgebleven bedrag en een bevestiging van je inschrijving, de doorgang van de training en het toegekende budget. Na afloop uploaden we een bewijs van deelname om de aanvraag af te ronden. 

Veelgestelde vragen

Zijn de voorwaarden voor het STAP-budget nog niet helemaal duidelijk of wil je weten wat de mogelijkheden zijn bij een specifieke training, dan kun je ons altijd bellen, mailen of je vraag stellen via de chatfunctie rechtsonder op deze pagina. 

De overheid heeft een handige brochure geschreven waarin je antwoord krijgt op een groot aantal veelgestelde vragen. Neem deze eerst eens door, misschien staat jouw vraag hier ook in.