Relevante artikelen over TSTC en de branche, geschreven en geselecteerd door onze trainers & specialisten.

ontvang nieuwsbrief
 • EC-Council-ATC-of-the-Year-Award-2019.png

  TSTC wederom EC-Council Training Center of the Year

  Op het Hacker Halted congres in Atlanta VS mocht TSTC's algemeen directeur Emile Kok afgelopen week twee prijzen in ontvangst nemen. Net als in 2018, 2016, 2013 en 2012 is TSTC dit jaar wederom bekroond tot Training Center of the Year. Ondanks dat het niet de eerste keer is, blijft dit een bijzondere award gezien het enorme aantal opleiders dat wereldwijd EC-Council trainingen verzorgt. We zijn dan ook enorm blij dat we ons niveau vast hebben weten te houden en ons ook het afgelopen jaar weer hebben kunnen blijven onderscheiden van onze collega's. 

  6 dagen geleden
 • Grote CIPT update in 2020

  Organisaties investeren aanzienlijk in IT/technologie bij de naleving van nieuwe privacywetgeving. Technologie is daarmee een belangrijke motor voor de ontwikkeling van een privacycultuur.

  Begin 2020 lanceert IAPP een vernieuwde versie van de CIPT training. Een commissie van belangrijke IT- en technologie experts met kennis van privacy wet- en regelgeving hebben een bijdrage geleverd aan de geupdate inhoud van de training die u de vaardigheden geeft om IT oplossingen te identificeren die privacyprincipes implementeren in overeenstemming met de AVG en eventueel probleemgebieden te herkennen ten aanzien van uw huidigde IT omgeving en diensten.

  1 maand geleden
 • Computable 2019 - Security.png

  Uitslag Onderzoek Computable: TSTC beste Nederlandse Security Opleider!

  Volgens het opleidersonderzoek 2019 van vaktijdschrift Computable is TSTC dit jaar Nederlands beste security opleider en vijfde ICT opleider overall. Vooral onze trainers verdienen een pluim met een prachtige 9,0 als gemiddelde beoordeling. Uiteraard zijn we erg trots op deze beoordeling en willen we iedereen die ons beoordeeld heeft danken voor dit fantastische resultaat!

  3 maanden geleden
 • Combineer CIPM, CIPT tijdelijk voordelig met extra training

  Deze zomer combineert u onze populaire CIPM en CIPT trainingen tijdelijk voordelig met een extra 2-daagse training: Privacy Compliance Experience of ISO 27001 Foundation.

   

  In plaats van de normale € 3.315,- betaalt u slechts € 2.650,- voor de gekozen combinatie inclusief het CIPM of CIPT examen, studiemateriaal en oefenvragen. Wanneer u kiest voor de ISO 27001 Foundation training is het daarbij behorende examen ook inbegrepen evenals een eventueel benodigd herexamen (ex BTW). 

  4 maanden geleden
 • azure-administrator-associate.png

  Microsoft past Azure Administrator Associate certificering aan

  Net nu we een beetje gewend zijn aan de nieuwe role-based Microsoft certificeringen, gooit Microsoft het roer voor wat betreft de Azure Administrator Associate (AZ-100 & AZ-101) certificering alweer om.

   

  6 maanden geleden
 • 2019.png

  TSTC gesloten tussen 24 december en 6 januari

  Tussen 24 december en 6 januari 2019 is TSTC gesloten en daarom telefonisch of per chat niet bereikbaar. Vanaf 7 januari staan we weer klaar voor alle vragen over opleidingen, examens en certificeringen. In de tussentijd kunt u ons beperkt per mail bereiken via info@tstc.nl. Graag tot volgend jaar en bedankt voor een geweldig 2018!!

  9 maanden geleden
 • offsec-student-certified-emblem-rgb-oscp-1.png

  OSCP training bij TSTC

  Afgelopen week verzorgden Jim O' Gorman (President Offensive Security) en zijn collega Benjamin Wilson weer hun live OSCP - Pentesting with Kali Linux (PWK) training bij TSTC. In deze derde sessie op onze locatie trainden ze een groep van dertig pentesters en redteamers ter voorbereiding op het 24-uurs OSCP examen en de daarbij behorende labs. Hoogtepunt was de Capture The Flag (CTF) night op donderdagavond die vergezeld werd door een grote stapel XXL pizza's.

  9 maanden geleden
 • Duane.jpg

  Presentatie Red vs Blue Teaming Infosecurity 2019

  Op 31 oktober en 1 november jl. verzorgde onze trainer Duane Anderson een seminar over Red vs Blue Teaming op de Infosecurity expo in Utrecht. 

   

  Omdat we veel vragen kregen van bezoekers die de presentatie nog een keer rustig terug wilden lezen, hebben we deze online gezet. Je kunt de pdf hier bekijken.

   

  Duane heeft ook een 2-daagse workshop over dit onderwerp ontwikkeld waarin deelnemers zich aan kunnen sluiten bij een red of blue team en van daaruit diverse IT omgevingen proberen aan te vallen of juist te beveiligen. Alle informatie over deze workshop die je bij TSTC kunt volgen staat hier.

   

  10 maanden geleden
 • MCT global summit.jpg_large

  Verslag Microsoft MCT Global Summit 2018

  Van 22 t/m 26 oktober 2018 heb ik (Microsoft trainer Marco Dufour) namens TSTC deelgenomen aan de Microsoft MCT Global Summit 2018 in Duitsland. Naast diverse technische sessies was er ook veel informatie over de weg die Microsoft inslaat met de nieuwe rolebased certificeringen. In deze blog geef ik een overzicht van de informatie die Microsoft Learning ons die week gaf.

  11 maanden geleden
 • Azure Apps & Infrastructure certificeringspad.png

  Microsoft vernieuwd volledig programma Azure opleidingen

  Microsoft heeft de veelgehoorde kritiek ter harte genomen dat men voor het behalen van een Azure (MCSA / MCSE Cloud Platform) certificering veel meer moest weten dan strikt noodzakelijk voor de meeste gerelateerde functies. Eind dit jaar en in de loop van 2019 wordt een compleet vernieuwd programma uitgerold met nieuwe certificeringen gebaseerd op zg. job roles. Dit houdt tevens in dat de nu nog lopende 70-532, 70-533 en 70-535 examens (en trainingen) per 31 december 2018 komen te vervallen. Reeds gecertificeerde professionals kunnen met behulp van speciale transitie examens upgraden naar de nieuw gelanceerde titels. 

  1 jaar geleden
 • Onafhankelijke Privacy certificering van EXIN

  EXIN PRIVACY & DATA PROTECTION

  Wilt u na het volgen van onze IAPP CIPP/E en CIPM trainingen of PECB CDPO training ook een onafhankelijke DPO certificering van EXIN – dat kan.

  Binnen de Europese Unie zijn regelgeving en normen inzake de bescherming van persoonsgegevens streng en bindend. De Algemene Verordening Gegevensbescherming trad met ingang van mei 2016 in werking en organisaties hebben tot mei 2018 de tijd om hun beleid en processen zo aan te passen dat ze volledig voldoen aan de voorschriften. Bedrijven buiten Europa moeten bij het zakendoen in Europa ook voldoen aan de voorschriften. Een van de oplossingen om op tijd aan de voorschriften te voldoen is de inzet van gekwalificeerd personeel. Gecertificeerde professionals met het juiste kennisniveau kunnen helpen om uw organisatie voor te bereiden op tijdige naleving. Het programma EXIN Privacy & Data Protection is gericht op de benodigde kennis van de wet- en regelgeving betreffende de bescherming van gegevens en hoe deze kennis te gebruiken om aan de norm te voldoen.

  Het Exin Privacy & Data Protection programma omvat 3 trajecten:

  • Foundation Data Protection
  • Foundation Informatiebeveiliging
  • Practitioner Data Protection

   

  Klik hier voor meer informatie over deze certificering en de prijsstelling van het Exin pakket!

  1 jaar geleden
 • global-awards-2018-s.jpg

  TSTC wint dubbel op EC-Council awards 2018

  Op de Hacker Halted conferentie in Atlanta USA is TSTC tweemaal in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de jaarlijkse EC-Council Global Awards. Na deze prijs in 2012, 2013, 2016 al te hebben gewonnen, zijn we ook dit jaar weer bekroond tot ATC (Accredited Training Center) of the Year voor de regio Europa. Met deze prijs worden opleiders die een extra bijdrage leveren aan de kwaliteit van EC-Council trainingen (zoals bijvoorbeeld CEH, C|CISO en ECSA) en het opleiden van security professionals in hun regio in het zonnetje gezet.

  1 jaar geleden
 • logo-infosecurity1.png

  Als VIP naar Infosecurity 2018 in Utrecht

  De zomer is weer (bijna) voorbij, tijd om u aan te melden voor de Infosecurity expo in Utrecht, dé Nederlandse vakbeurs op het gebied van IT-security voor IT-managers en IT-professionals! Ook dit jaar is TSTC weer met een stand vertegenwoordigd en ontmoeten we u graag voor een gesprek over security- privacy- en IT training of een nadere kennismaking. Tevens zullen we op beide dagen tussen 14.00 en 14.30 uur een seminar verzorgen in Theater 09 Cyber Security: Red Team vs. Blue Team Hands-on Scenarios.

  1 jaar geleden
 • banner-bhs2018.jpg

  Ontmoet TSTC op de Black Hat Sessions 2018

  Op donderdag 14 juni 2018 organiseert Secura (voorheen Madison Gurkha) de 16e editie van de Black Hat Sessions in Nieuwegein. Nationale en internationale sprekers praten u bij over onderwerpen als GDPR, Red Teaming, Hardware Hacking, Privacy, IoT en Cloud Security. Ook dit jaar sponsort TSTC dit evenement waarmee we u 10% korting kunnen aanbieden op de toegangsprijs van 320 euro. Gebruik hiervoor de kortingscode TSTC#8r#swU en meld u aan via het online inschrijfformulier. Uiteraard zijn we ook met een stand aanwezig en praten we u graag bij over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van IT-, Security- en Privacy training.

  1 jaar geleden
 • Gesloten op 10 en 11 mei 2018

  In verband met Hemelvaart is TSTC op 10 en 11 mei 2018 gesloten. Vanaf 14 mei kunt u ons weer op de gebruikelijke tijden bereiken. Graag tot dan!

  1 jaar geleden
 • EC-Council VAPT learning track.png

  Lancering CEH v10 en ECSA v10 trainingen

  Afgelopen week (maart 2018) lanceerde EC-Council de nieuwe v10 versies van hun populaire Certified Ethical Hacker (CEH) en Certified Security Analyst (ECSA) trainingen. Beide titels zijn beter op elkaar afgestemd en naast de theoretische meerkeuze examens zijn er extra CEH en ECSA Practical titels toegevoegd waarmee gecertificeerden nu ook hun praktische kennis kunnen aantonen. In deze blog nemen we de belangrijkste veranderingen en toevoegingen door.

  1 jaar geleden
 • banner5_nl.gif

  TSTC op Infosecurity 2017 vakbeurs

  Op 1 en 2 november 2017 is TSTC weer met een stand en spreker aanwezig op Infosecurity, dé Nederlandse vakbeurs op het gebied van IT-security voor IT-managers en IT-professionals. Ook dit jaar wordt Infosecurity georganiseerd in de Utrechtse jaarbeurs (Hal 1). U bezoekt ons op standnummer 01.B094 om weer eens bij te praten, een kennismaking en/of uitleg over onze nieuwe trainingen zoals bijvoorbeeld Privacy Core (e-learning oplossing voor privacy awareness), GCIH, GSEC en CDPO (Certified Data Protection Officer).

  2 jaren geleden
 • BHS_header_2017_02.jpg

  Black Hat Sessions Part XV: Anniversary Edition

  TSTC zal deze week als sponsor aanwezig zijn op onderstaand congres. U kunt zich nog inschrijven om op deze dag aanwezig te zijn, bij te praten, mee te doen met de hackerworskhop of te luisteren naar de interessante sprekers. 

   

  It’s all about the Data 

   

  Op 29 juni organiseert Madison Gurkha voor de vijftiende keer de Black Hat Sessions. Het jaarlijkse securitycongres keert wederom terug in de Reehorst in Ede met een inspirerende dag vol technische- en niet-technische lezingen, workshops en presentaties. Schrijf nu in voor deze jubileumeditie

  2 jaren geleden
 • IAPP-training-partner.png

  Waarom CIPP/E, CIPM en CIPT bij TSTC?

  Met de ingebruikname van de AVG/GDPR is er een enorme groei ontstaan in de vraag naar privacy training en -certificering. De titels van IAPP zijn hierbij het populairst in verband met hun internationale erkenning en inbegrepen updates ná de training. In veel gevallen is het door het grote aantal aanvragen niet meer mogelijk om de CIPP/E, CIPM en CIPT trainingen binnen een paar weken te volgen en in sommige gevallen loopt de wachttijd zelfs op tot enkele maanden. In deze blog leg ik uit waarom het toch de moeite waard is hierop te wachten en deze trainingen bij TSTC te volgen.

  2 jaren geleden
 • wannacry-screencap_thumb800.jpg

  WannaCry for Dummies

  Een aantal weken geleden werd de IT-wereld opgeschrikt door het fenomeen "WannaCry". Social media pikten deze vorm van ransomware razendsnel op, waarna deze viral ging. De kranten stonden er vol van en met grote chocoladeletters werd verkondigd dat dit één van de grootste aanvallen ooit was op het gebied van cybercrime. Zelfs de NOS en RTL journaals schroomden niet dit item aan te pakken als wereldnieuws.

   

  Natuurlijk zijn deze berichten zeer beangstigend als je geen achtergrond hebt in IT-security en zelfs buren kwamen om raad vragen of ze de computer nu wel moesten aanzetten.

   

  In deze blog leg ik in Jip en Janneke taal uit wat er is gebeurd.

  2 jaren geleden
 • psi_logo_2_1416590339__31590.png

  TSTC geaccrediteerd PSI Test Center (oa ISACA)

  Sinds enige tijd is TSTC één van de (op dit moment) zes geaccrediteerde Nederlandse PSI Test Centers. PSI is het door ISACA gekozen platform voor computer based CISM, CISA, CRISC en CGEIT examens. Dit betekent dat u vanaf nu niet alleen uw training daarin bij TSTC kunt volgen maar ook examen kunt doen. 

   

  Naast de ISACA examens kunt u natuurlijk ook bij TSTC terecht voor alle andere examens die op het PSI platform worden afgenomen. Op deze pagina geven we echter antwoord op een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot de examens van ISACA.

  2 jaren geleden
 • banner760x100.jpg

  Bezoek TSTC op het IT & Information Security Congres

  Op 15 februari 2017 organiseert Heliview het IT & Information Security congres in congrescentrum 1931 's Hertogenbosch. Het thema is dit jaar 'Mensen, processen en techniek'. TSTC zal als sponsor aanwezig zijn om al uw vragen over security & privacy trainingen te beantwoorden. 

   

  De primaire doelgroep van dit congres is: Chief information security officer, Security manager, Information security manager, Risk manager, Hoofd / manager informatiebeveiliging, Security architect, Compliance officer. In de meeste gevallen bezoekt u dit congres na registratie gratis (klik op banner onderaan deze pagina). 

  2 jaren geleden
 • cloud-security-and-osi-layer-2-the-layer-oft-forgotten-4-638.jpg

  Cloud Security and OSI layer 2 - the layer oft forgotten

  Op 2 en 3 november jl. verzorgde onze CCSP/CSAC trainer Duane Anderson op Infosecurity 2016 (Jaarbeurs Utrecht) een drukbezochte presentatie 'Cloud Security and OSI layer 2 - the layer oft forgotten'. Mocht u de presentatie gemist hebben of nogmaals terug willen kijken dan kan dat hier.

  2 jaren geleden
 • InfoSecNL.png

  Bezoek Infosecurity 2016 als VIP

  Tot en met 14 oktober is het nog mogelijk om je via deze link gratis aan te melden als VIP bezoeker van Infosecurity 2016 op 2-3 november in de Jaarbeurs Utrecht (onder voorbehoud goedkeuring door Infosecurity).

   

  Als VIP bezoeker ontvang je onder andere een gratis lunch en uitrijkaart. Meld je direct aan en vergeet ons niet te bezoeken op standnummer 01.E148.

   

  Onze trainer Duane Anderson verzorgt beide dagen de seminar Cloud Security and OSI layer 2 - the layer often forgotten tussen 11.00 - 11.30 uur in Theaterzaal 3: Cybersecurity.

   

  Graag tot dan!

  3 jaren geleden
 • MS certified.png

  Microsoft past MCSE certificeringen (wederom) aan

  Vorige week lanceerde Microsoft vier nieuwe MCSE certificeringen en maakte daarbij direct het vervallen van de huidige MCSE titels bekend (per 31-3-2017). De nieuwe titels sluiten één-op-één aan op de ‘Centers of Excellence’ die in het Microsoft Partner Network worden gebruikt om technische competenties aan te duiden en moeten daarbij bijdragen aan de herkenbaarheid bij zowel Microsoft Partners als hun klanten.

  3 jaren geleden
 • EC-Council Award 2016.jpg

  TSTC wint “Triple” op EC-Council Global Awards 2016

  Bij de aftrap van het jaarlijkse Hacker Halted congres in Atlanta eerder deze maand, maakte EC-Council -de organisatie achter onder andere de CEH, CHFI en C|CISO certificeringen- traditiegetrouw de winnaars van hun Global Awards voor beste opleidingspartners en trainers bekend.

  3 jaren geleden
 • Interview Digital Enterprise.png

  Weerbaarheid is Security Awareness 2.0

  (Interview gepubliceerd in "Digital Enterprise", uitgave Elsevier september 2016. Lees de rest van deze publicatie hier.)

   

  Veel organisaties worstelen met de lastig meetbare Return on Investment van het trainen van hun personeel, zo ook op het gebied van informatiebeveiliging en zg. security awareness. De hoge boete die kan volgen op ‘verwijtbare nalatigheid’ in de Meldplicht Datalekken uit de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) drijft diezelfde organisaties anderzijds tot het zoeken naar oplossingen, waarmee zij bij incidenten kunnen aantonen getracht te hebben het datalek te voorkomen of de kans daarop te minimaliseren.

   

  Ook het trainen van de medewerkers hoort daarbij omdat zij vaak direct of indirect voor het datalek verantwoordelijk zijn, legt directeur Emile Kok van opleidingsinstituut en specialist in cybersecurity- en privacytrainingen TSTC uit Veenendaal uit.

  3 jaren geleden
 • Holland Quaestor.png

  CIPP/E en CIPM geaccrediteerd voor trustsector.

  Sinds 26 juli 2016 heeft Holland Quaestor (HQ), de belangenvereniging voor Nederlandse trustkantoren, onze CIPP/E en CIPM privacy trainingen van IAPP geaccrediteerd voor hun Permanente Educatie (PE) systeem. Trust Officers die met behulp van dit systeem hun status in stand houden, ontvangen 4 van de jaarlijks benodigde 16 PE punten (2016) wanneer zijn de CIPP/E of CIPM training bij ons volgen.

  3 jaren geleden
 • IAPP.jpg

  For privacy pros, Brexit nothing to panic about

  As news of the Brexit vote swept the globe this morning, the response from privacy professionals throughout the EU who have studied the matter has been consistent, if cliché: Keep calm, and carry on. 

  While the U.K.’s departure from the European Union will clearly have momentous impact on both sides of the equation, it’s not yet quite clear what that impact might be, and, regardless, privacy professionals have a good two years yet to figure it out.

  3 jaren geleden
 • Homepage TSTC.png

  Winnaar 'TSTC Websitetest'

  In de TSTC nieuwsbrief van 26 mei jl. kregen onze lezers de vraag voorgelegd onze nieuwe website te testen en daarmee kans te maken op een gratis training. 

  3 jaren geleden
 • NextGen Infra.png

  Wat de boer niet kent... Verandering door kennis

  Als je de IT infrastructuur beter passend voor de business wil maken, dan moet je blijvend vernieuwen en innoveren.  Hiervoor is het essentieel om over de juiste kennis te beschikken. Want wat de boer niet kent, dat eet ‘ie niet.

   

  Veel organisaties hebben moeite met het blijvend verbeteren van hun IT infrastructuur, wat er toe leidt dat deze de business niet volledig ondersteund.

  3 jaren geleden
 • Lipstick-pig-image-300x227.jpg

  EU/US Privacyshield: one common goal but 180 degree difference in vision

  We are registering the start of this century when social media more or less didn’t exist yet, nobody heard of big data and Edward Snowden was still a young man.
  At that time it wasn’t hard to see how the European Union and the USA made a gentlemen’s agreement on the processing of personal information in the USA even though the country offered a privacy protection level nowhere close to becoming adequate according to European privacy laws (data protection directive 95/46/EC) on the promise they would behave themselves and companies could be trusted with a self-certification system on which the American FTC (Federal Trade Commission) would keep a close eye. They called it “safe harbour” which lasted for around 15 years.

   

  (Deze blog is eerder geplaatst op shamrockinfosec.com en met toestemming gebruikt)

  3 jaren geleden
 • shift.jpg

  Expertvisies, interactie en praktische handvatten voor een solide cloudstrategie

  Tijdens Shift16 op woensdag 1 juni in ’t Spant! In Bussum nemen we u mee naar de praktijk: hoe creëert u een schaalbare IT omgeving.

   

  • Welke uitdagingen komt u tegen op de weg daar naar toe?
  • En hoe behoudt u grip op IT in de cloud?

   

  U hoort van experts, vakgenoten en andere toonaangevende organisaties welke keuzes in de cloud zij hebben gemaakt en welke kansen het hen biedt.

  Bekijk hier het programma, of meld u direct aan via cloud.heliview.nl/aanmelden

   

  3 jaren geleden
 • windows 10 ium.png

  Windows 10 - Isolated User Mode

  Phishing, identity theft, credential theft, impersonation, data leakage. Het zijn allemaal termen binnen IT security die op de één of andere manier te maken hebben met het verkrijgen c.q. misbruiken van credentials. Wij proberen onze gebruikers goed voor te lichten, vaak aan de hand van awareness sessies, over de gevaren van zwakke wachtwoorden, het inloggen op onveilige websites, hergebruik van wachtwoorden etc.

   

  Het gevaar schuilt echter niet alleen bij de gebruiker. Het wachtwoord moet immers ook bekend zijn bij de authenticerende computer (lokaal of remote, zoals bij Active Directory). Hoe gaat Windows vervolgens om met wachtwoorden van ingelogde gebruikers?​ Programma’s zoals Mimikatz laten zien dat iemand die kwaad wil eenvoudig wachtwoorden of wachtwoord hashes van ingelogde gebruikers kan achterhalen en erger dan dat. Microsoft heeft met Isolated User Mode een goede stap gezet om aanvallen à la Mimikatz en “pass-the-hash” te voorkomen. In dit artikel ga ik in op deze nieuwe feature en leg uit hoe Windows 10 ervoor zorgt dat kwaadwillenden dankzij Isolated User Mode geen mogelijkheid meer hebben tot het verkrijgen van wachtwoorden en wachtwoordhashes die in het geheugen van Windows 10 vastgehouden worden.

   

  User mode / Kernel mode

   

  Om te begrijpen hoe Isolated User Mode werkt en waar het voor is, gaan we eerst kijken hoe programma’s normaliter met elkaar communiceren.

   

  In Windows heb je de User mode, dit staat ook wel bekend als ring 3 (afb. 1), waarin de applicaties draaien die wij starten. Een applicatie bestaat uit het programma zelf plus de libraries die door de applicatie aangeroepen worden. Wanneer een programma gestart wordt, zal dit in het geheugen geladen worden en krijgt het een process id toegekend. De applicatie (het proces) krijgt ook een stukje van het intern geheugen aangereikt, een private virtual address space, zodat hij in het geheugen kan worden geladen.

   

  Stel dat er twee applicaties draaien, ieder met zijn eigen process id. Is het dan mogelijk dat het ene proces toegang heeft tot de virtual address space van een ander proces? Nee. Een applicatie heeft alleen toegang tot zijn eigen geheugenadressen.

   

  Figuur 1; bron: blog.codinghorror.com

   

  Maar wat draait er nou precies in Kernel mode (dit is ring 0)? Uiteraard draaien hier de basale besturingssysteem onderdelen. Verder draaien er in de kernel ook kernelmode drivers. Het is belangrijk te weten dat alle processen die in Kernel mode draaien, één enkel virtual address space delen!!! Oftewel, een kernel mode driver kan in principe bij alle andere code van de drivers én van het besturingssysteem. Een slecht geschreven driver zou daardoor de stabiliteit van jouw Windows omgeving onderuit kunnen halen en de computer laten crashen.

   

  Ringen 1 en 2 worden eigenlijk niet gebruikt.

   

  Wanneer een programma een deel van het geheugen wil benaderen dat niet van hemzelf is, dan kan hij een interrupt genereren voor een API (Application Programming Interface). De processor zal dan in kernel mode schakelen om die API te starten, welke op zijn beurt bijvoorbeeld het commando ReadProcessMemory uit kan voeren. Dat commando mag enkel in Kernel mode uitgevoerd worden. Daarna schakelt de processor terug naar User mode en kan de applicatie de ontvangen informatie verwerken.

   

  Lsass

   

  Van alle processen die Windows standaard draait, is lsass (Local Security Authority Subsystem Service ) één van de meest interessante. Althans, vanuit de ogen van de hacker. De virtual address space van lsass bevat namelijk de wachtwoord hashes van alle ingelogde gebruikers. Dankzij Pass-the-hash technieken heeft een aanvaller voldoende aan de hash van het wachtwoord om te authenticeren. Dat doet lsass per slot van rekening op exact dezelfde manier…

  Met Windows 8.1 heeft Microsoft bij de introductie van een speciale Active Directory groep genaamd Protected Users voor gezorgd dat lsass de wachtwoorden en hashes opruimt en er zo min mogelijk in het geheugen te vinden zijn (fig. 2).

   

  Figuur 2; bron: dirteam.com

   

  Verder kan het lsass proces middels een registry aanpassing als protected process gaan draaien, waardoor wachtwoorden en hashes alleen zo lang bewaard worden in het geheugen, als nodig is. Hierdoor wordt het oogsten van wachtwoorden en hashes alweer wat lastiger. Mocht je meer over de technieken in Windows 8.1 willen weten, open dan de bron die bij figuur 2 staat vermeld.

   

  Address translation

   

  We zijn nu bijna op het punt beland waarop we kunnen zien wat Isolated User Mode voor ons betekent. Hiervoor moet echter wel helder zijn wat het begrip “address translation” inhoudt.

  Wanneer twee processen op dezelfde manier geschreven zijn en beide willen naar hetzelfde geheugenadres gaan, bijvoorbeeld adres 5000, dan zou dat niet kunnen. Zij verwijzen dan ook naar een virtual address space. Ieder proces heeft zijn eigen pagetable die de virtual address space vertaald naar de physical address space. Wanneer beide processen het adres 5000 opzoeken in hun pagetable, zullen beide er een ander fysiek adres uit krijgen dat echt correspondeert met het juiste, echte geheugenadres. Daarnaast krijgen de processen ook te horen welke toegang ze krijgen tot dat geheugenadres: read, write, execute.

   

  Wanneer je Hyper-V draait, komt er onder de kernel nog iets anders te draaien: de hypervisor. Dit wordt tegenwoordig ook wel Ring -1 (min 1) genoemd. Wanneer een virtual machine (VM) toegang wil hebben tot het fysieke geheugen, werkt bovenstaand proces nog steeds op dezelfde manier. Echter, nu noemen we het physical address ineens de Guest Physical Address (GPA). De GPA is niet het echte fysieke adres, omdat we nu te maken hebben met een gevirtualiseerde omgeving. Daarom wordt de GPA gemapped naar het fysieke adres, wat nu het System Physical Address (SPA) heet. Het systeem dat hiervoor gebruikt wordt, heet Second Level Address Translation (SLAT). Diverse processoren hebben een feature die SLAT efficiënter laten plaatsvinden. Server 2012 R2 Hyper-V had nog een software shadow page table, die hardwarematige SLAT ondersteuning niet verplichtte (tenzij RemoteFX nodig was), maar de Hyper-V implementaties in Windows 8, 8.1, 10 en Server 2016 vereisen dat de processor SLAT ondersteunt.

   

  Isolated User Mode

   

  In Windows 10 gaat Microsoft een flinke stap verder in het beveiligen van lsass. Nu wordt gebruik gemaakt van een nieuwe feature in Client Hyper-V: Virtual Secure Mode. Nu krijg je naast de gewone Kernel mode nog een Secure Kernel mode. Beide hebben hun eigen pagetable, maar nu ook hun eigen SLAT… Stel dat vanuit beide kernels dezelfde GPA uitgegeven wordt, dan zal iedere SLAT hetzelfde SPA uitgeven, maar wel met een ander access level. Zo kan de “oude” kernel mode wel access krijgen, maar dan met de mededeling: geen read, geen write, geen execute.

   

  Wanneer een proces in de normale kernel mode toegang wil hebben tot lsass en diens geheugenadressen, dan gaat dit verzoek via de secure kernel mode en vindt er een controle plaats om te voorkomen dat er acties uitgevoerd worden die ervoor zouden kunnen zorgen dat er toegang verkregen zou kunnen worden tot de geheime informatie. De code wordt “sanitized”.

   

  Om de secure kernel zo veilig mogelijk te maken, heeft Microsoft gepoogd alle soorten van aanvallen te blokkeren die hackers uit kunnen voeren. Zo zorgt het uitschakelen van de isolated user mode ervoor, dat alle wachtwoorden en encryptiesleutels worden gewist. Een hacker heeft er dus niks aan om die feature uit te zetten: hij komt niet bij de gewenste informatie!

   

  Naast het beschermen van het lsass proces, bevat de secure kernel ook de sleutels die gebruikt worden door vTPM. In dit artikel ga ik niet verder in op deze nieuwe feature, maar zie het als een virtuele TPM chip voor virtuele machines. Hierdoor kun je bij een Hyper-V server iedere virtuele machine voorzien van een softwarematige TPM chip ten behoeve van data encryptie.

   

  Isolated User Mode applicaties kunnen op dit moment alleen nog gemaakt worden door Microsoft. Wellicht dat dit in de toekomst gaat veranderen, maar dit is op moment van schrijven nog onbekend.

  3 jaren geleden
 • ECCawards2.png

  Waarom Certified Ethical Hacker (CEH) bij TSTC?

  De keus om een training bij de één of de andere opleider te volgen, is als het goed is niet alleen afhankelijk van de prijs en de locatie waar deze verzorgd wordt.

   

  Als meervoudig winnaar van de award voor 'Beste Europese opleider voor EC-Council trainingen' hebben we een eigen kijk op de Certified Ethical Hacker (CEH) training. Hieronder vind je de in onze ogen beste argumenten om CEH bij TSTC te volgen:

  3 jaren geleden
 • CFR team culture security.jpg

  How a CFR Team Contributes to a Culture of Security

  If you're responsible for the success of a business, you need to take two broad approaches to protecting your information assets: 1) train all your employees to recognize and resist intrusion attempts and 2) train a cadre of specialists to monitor your network as a whole and respond to threats.

  3 jaren geleden
 • bamboo_1920x1200-17.jpg

  Nieuwe training: Introductie Grip op datalekken

  Vanaf 1 januari 2016 moet iedere organisatie een datalek melden aan betrokken personen en aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Een falende melding, falende beveiliging maar ook een falend management op datamanagement kan worden beboet. Maar bovenal kan dit leiden tot ernstige vertrouwensschade. Daarmee is goede aanpak op datalekken een belangrijke bouwsteen in het privacy management.

  3 jaren geleden
 • TSTC op Infosecurity 2015

  4 jaren geleden
 • 15 jaar TSTC

  4 jaren geleden
 • Pleit 2014

  5 jaren geleden
 • Security Congres PVIB

  5 jaren geleden
 • Infosecurity 2014

  5 jaren geleden
 • IAPP.jpg

  Samenwerking met IAPP 

  Training institute TSTC in Veenendaal has entered into a collaboration with IAPP (International Association of Privacy Professionals) , the world’s largest Association of Privacy Professionals. 

  5 jaren geleden
 • Black Hat Sessions XII

  5 jaren geleden
 • PLEIT 2013

  6 jaren geleden
 • Infosecurity 2013

  6 jaren geleden
 • CEH v8 Launch

  6 jaren geleden
 • TSTC lid van de VOI

  6 jaren geleden
 • Black Hats Session part XI

  6 jaren geleden
 • pleit.png

  TSTC spreekt op Pleit 2012

  6 jaren geleden
 • chfilaunch.jpg

  CHFI v8 Global Launch

  7 jaren geleden
 • Seminar Manager vs Hacker

  7 jaren geleden
 • Infosecurity 2011

  7 jaren geleden
 • Succesvolle CEH vs 7 launch

  8 jaren geleden
 • CEH vs 7 GLOBAL LAUNCH

  8 jaren geleden
 • Social Media

  8 jaren geleden
 • Gratis CEH Seminar

  9 jaren geleden
 • CWNA / CWNP Power Program

  11 jaren geleden
 • Kruip in de huid van ...

  11 jaren geleden