Relevante artikelen over TSTC en de branche, geschreven en geselecteerd door onze trainers & specialisten.

ontvang nieuwsbrief
terug
Azure Apps & Infrastructure certificeringspad.png

Microsoft vernieuwd volledig programma Azure opleidingen

Microsoft heeft de veelgehoorde kritiek ter harte genomen dat men voor het behalen van een Azure (MCSA / MCSE Cloud Platform) certificering veel meer moest weten dan strikt noodzakelijk voor de meeste gerelateerde functies. Eind dit jaar en in de loop van 2019 wordt een compleet vernieuwd programma uitgerold met nieuwe certificeringen gebaseerd op zg. job roles. Dit houdt tevens in dat de nu nog lopende 70-532, 70-533 en 70-535 examens (en trainingen) per 31 december 2018 komen te vervallen. Reeds gecertificeerde professionals kunnen met behulp van speciale transitie examens upgraden naar de nieuw gelanceerde titels. 

Door Roderick Commerell

Op dit moment (oktober 2018) heeft Microsoft zes job roles gedefinieerd op basis van uitvoerige job task analysis (JTA) die ervoor moeten zorgen dat de nieuwe trainingen en examens nauwer aansluiten op de specifieke werkzaamheden die in een bepaalde job role worden uitgeoefend. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle certificeringspaden vervangen worden door deze nieuwe aanpak waarbij de examens zelf een meer hands-on karakter krijgen dan de huidige vooral theoretische examens. Verwacht naast de huidige meerkeuze vragen dus drag-en-drop vragen, active screen scenario's en case studies met vraagstukken die je ook tijdens het werk tegen kunt komen. Performance-based vragen geven de mogelijkheid om je vaardigheden praktisch te tonen, wederom zoals je dat tijdens het werk zelf zou doen. 

Job Roles

De op dit moment bekend gemaakte job roles zijn:

1. Azure Administrator; (vervangt 70-533)

2. Azure Developer; (vervangt 70-532)

3. Azure Solutions Architect; (vervangt 70-535)

4. DevOps Engineer;

5. Microsoft 365 Modern Desktop Administrator;

6. Microsoft 365 Enterprise Administrator.

In het nieuwe model vallen de daarbij bijbehorende certificeringen onder drie expertise niveau's: Fundamental, Associate en Expert, enigszins vergelijkbaar met de huidige MTA, MCSA en MCSE structuur. 

Op het gebied van Azure Apps & Infrastructure geeft onderstaande afbeelding de te behalen certificeringen weer:

Azure Apps & Infrastructure certificeringen

Je krijgt een certificering door het volgen van de bijbehorende training(en) en te slagen voor één of meerdere examens. Het leerpad voor Azure Administrator Associate ziet er bijvoorbeeld uit als volgt:

Hierbij vervangen de AZ-100 en AZ-101 examens het huidige 70-533 examen. Heb je dit examen al gehaald dan voldoet het AZ-102 transitie examen om de nieuwe certificering te behalen. In transitie examens wordt alleen de stof die nog niet in het oude examen werd getoetst en die wel aansluit op de nieuwe gedefinieerde job role behandeld. Je hoeft dus niet opnieuw te studeren voor de stof waarvoor je al geslaagd bent. 

Het 70-532 examen wordt vervangen door AZ-200 en AZ-201 die samen opleiden tot Azure Developer Associate. Reeds gecertificeerde professionals doen het AZ-202 transitie examen.

70-535 wordt vervangen door AZ-300 en AZ-301. Door te slagen voor deze examens word je Azure Solutions Architect Expert. Het bijbehorende transitie examen is AZ-302. 

Azure Trainingen

Elke nieuwe Azure training is modulair opgebouwd waardoor Microsoft gemakkelijker updates kan doen zonder de hele training aan te hoeven passen. Zo bestaat de 5-daagse op het AZ-100 examen voorbereidende training uit vijf onderdelen die Microsoft los van elkaar kan updaten en actualiseren. Microsoft heeft toegezegd maandelijks te beoordelen of de modules van een training nog actueel zijn of aangepast moeten worden. Je kunt er dus vanuit gaan dat de labs in de nieuwe trainingen altijd actueel zijn zodat je niet met verouderde versies aan het werk bent.

Wat komt er te vervallen?

Dit nieuwe model vervangt de huidige MCSA en MCSE: Cloud Platform certificeringen en de daarbij behorende 70-532, 70-533 en 70-535 examens. Heb je deze reeds behaald dan blijven deze zichtbaar op je transcript. Wil je echter de nieuwe titels ontvangen dan dien je daarvoor te slagen voor de bijbehorende transcriptie examens. 

Huidige MCSA Windows Server 2012 of MCSA Windows Server 2016 gecertificeerden kunnen met behulp van één examen de nieuwe titel MCSE Core Infrastructure ontvangen. Hieronder staat een schema waarin dit leerpad is uitgewerkt:

MCSE Core Infrastructure

Wanneer trainen?

De AZ-100 en AZ-101 trainingen kunnen al bij ons worden geboekt. Alle andere trainingen die voorbereiden op de nieuwe AZ examens kun je op korte termijn terugvinden op onze website. Houd hiervoor de volgende link in de gaten. Uiteraard volg je deze trainingen exclusief bij TSTC weer met 100% slagingsgarantie en onder leiding van onze praktijkervaren docenten!

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt naar aanleiding van deze grote veranderingen. Stel deze gerust per mail, telefoon, chat of ons contactformulier.

5 jaren geleden
Deel: