Relevante artikelen over TSTC en de branche, geschreven en geselecteerd door onze trainers & specialisten.

ontvang nieuwsbrief
terug
MCT global summit.jpg_large

Verslag Microsoft MCT Global Summit 2018

Van 22 t/m 26 oktober 2018 heb ik (Microsoft trainer Marco Dufour) namens TSTC deelgenomen aan de Microsoft MCT Global Summit 2018 in Duitsland. Naast diverse technische sessies was er ook veel informatie over de weg die Microsoft inslaat met de nieuwe rolebased certificeringen. In deze blog geef ik een overzicht van de informatie die Microsoft Learning ons die week gaf.

Door Marco Dufour

Rolebased certificering

Microsoft heeft goed geluisterd naar diens enterprise klanten en op basis daarvan worden (opnieuw) rolebased certificeringen geïntroduceerd. Een aantal zijn al bekend gemaakt op of net voor Microsoft Ignite 2018. Dat evenement werd gehouden van 24-28 september in Orlando (VS). Op dit moment zijn al een aantal van die trajecten bekend en er zullen nog meer volgen.

Azure certificering

Zoals al in een eerdere blog stond, heeft Microsoft drie nieuwe titels gelanceerd met bijbehorende trainingen. Daar werd ook verteld over de transitie examens, waarmee iedereen die de oude examens hebben behaald, hun bestaande certificaten met een soort van delta examen kunnen vernieuwen richting de rolebased versies. Vorige week werd echter bekend dat de uiterlijke datum waarop de transitie examens gemaakt kunnen worden, is verlengd van 31 maart 2019 naar de nieuwe deadline van 30 juni 2019.

Op dit moment zijn er drie Azure trajecten gelanceerd, te weten:

* Azure Administrator

* Azure Developer

* Azure Solutions Architect

Hier komt binnenkort een vierde traject bij:

* Azure DevOps Engineer

Microsoft 365 certificeringen

Microsoft 365 is een combinatie van Office 365, Windows 10 Enterprise en Enterprise Mobility + Security. Er zijn drie niveaus:

* Fundamentals

o Microsoft 365 Certified Fundamentals (optioneel)

* Associate

o Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associate

o Microsoft 365 Certified: Teamwork Administrator Associate

o Microsoft 365 Certified: Security Administrator Associate

o Meer rollen zullen volgen

* Expert

o Microsoft 365 Certified: Enterprise Administrator Expert

Van de laatste is de tweedaagse training al beschikbaar; de anderen zijn alleen aangekondigd. Om de expert status te behalen, dien je ook één van de drie vermelde Associate examens behaald te hebben. Het Fundamentals examen is optioneel en alleen bestemd voor hen die nieuw zijn in het onderwerp of in de IT.

Er is een transition plan voor huidige Windows 10 gecertificeerden:

* Examen 698: Installing and Configuring Windows 10 (verloopt op 31 maart 2019)

Plus

* MD-101: Managing Modern Desktops (beschikbaar van 12 maart 2018 t/m 31 juli 2019)

Geeft

* Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associate Associate

Vergelijkbaar is er een transition plan voor huidige SharePoint gecertificeerden:

* Examen 339: Managing Microsoft SharePoint Server 2016

Plus

* MS-302: Microsoft 365 Teamwork Administrator Certification Transistion Exam (beschikbaar van 14 januari 2019 t/m 31 juli 2019)

Geeft

* Microsoft 365 Certificied: Teamwork Administrator Associate

Performance-based testing

In ieder rolebased certificeringstraject richting de expert level zal er minimaal één examen een performance-based test bevatten. Binnen de Azure examens die uit beta zijn is het al geactiveerd; alle beta examens zijn vooralsnog zonder praktijk tests, maar zodra deze uit beta komen, dan worden ook daar (voor waar het geldt) de praktijk tests toegevoegd.

Wat houdt zo’n test in? In het geval van Azure krijgt de examenkandidaat minimaal twee labs. Ieder lab laat een inlogscherm van de Azure portal te zien, met aan de rechterkant een verticale balk met zeven tot negen taken. Onderin staat een knop waarmee de inloggegevens van de Azure portal kunnen worden opgevraagd en daarnaast een knop om verder te gaan naar de volgende vraag. De kandidaat dient de taken uit te voeren; het maakt niet uit hoe deze worden volbracht: met de portal gui, met PowerShell of met de Azure Cloud shell (Bash / PowerShell) of Azure CLI. Het enige wat uitmaakt, is dat de gevraagde functionaliteit goed is uitgewerkt en het naar behoren functioneert.

Badges

Naast certificaten is Microsoft ook druk geweest om badges te maken, zodat je die kunt gebruiken om jouw kennis op het gebied van bepaalde Microsoft producten te laten zien. Je kunt de badges bijvoorbeeld weergeven op LinkedIn platform. Er werd verder geen nieuwe informatie over de badges (die al enige tijd bestaan) gegeven, maar duidelijk werd wel dat Microsoft Learning dit een belangrijke manier vindt om te laten zien dat je bepaalde kennis/vaardigheden hebt.

Tot slot

Microsoft Learning gaf aan dat er nog vele nieuwe certificeringstrajecten zullen volgen. Microsoft kennende kan er ook een heleboel veranderen, zoals we nu ook al zagen in de verlenging van de Azure transition examens. Mocht er meer duidelijk worden dan zullen we dat zo snel mogelijk op onze website vermelden.

5 jaren geleden
Deel: